Stravování

13 jídel, která překvapivě nejsou veganská

Chystáte se doma pohostit veganské přátele nebo čerstvě začínáte s veganskou dietou? Pak asi víte, že maso, mléčné výrobky nebo vejce na veganský stůl nepatří. U některých jídel však možná ani netušíte, že se k jejich výrobě používají přísady živočišného původu, a proto vhodná pro vegany nejsou.

Živočišné nástrahy

Je víno veganské? A co třeba chleba? Vždy je potřeba dostatečně zevrubně prozkoumat etiketu a zjistit, jestli se náhodu někde neskrývá živočišná nástraha. Pojďme se společně podívat na 13 produktů, o kterých si mnozí myslí, že jsou pro vegany vhodné, ale nemusí tomu tak vůbec být.

1. Čokoláda

Samotné kakao veganské je, ale často se při výrobě čokolády používá mléko nebo jiné mléčné produkty. A to nejen u mléčné čokolády, ale i u hořké. Opravdu veganské čokolády bývají příslušně označené, u ostatních si vždy prohlédněte seznam ingrediencí a hledejte mléčné výrobky (včetně například syrovátky).

2. Pivo a víno

Vyzina, želatinová látka získaná ze sušených plovacích měchýřů jeseterovitých ryb, se občas používá jako čiřidlo při výrobě piva či vína. Jinou neveganskou přísadou může být i kasein, produkt z mléka. Ani jednu z těchto ingrediencí však většinou nenajdete na etiketě, proto se informujte přímo u výrobce jednotlivých značek.

3. Gumový medvídci a podobné želatinové pochoutky

Hlavním zdrojem želatiny pro výrobu gumových medvídků a jiných měkkých sladkostí, mezi které patří například marshamallows, je kolagen. Ten se získává ze živočišných zdrojů a vyřazuje tak většinu druhů medvídků z veganského jídelníčku. Některé značky ale používají i veganské želatinové ingredience jako agar.

4. Cukr

A další sladká rána. Stolní cukr se vyrábí buď z cukrové třtiny nebo cukrové řepy – dva zcela rostlinné zdroje. Jeho zářivě bělosti ale někteří producenti dosahují během rafinace smícháním s živočišnou látkou vzniklou po rozdrcení zvířecích kostí. Existují však i veganské značky cukru a chce to opět kontaktovat jednotlivé výrobce.

5. Rostlinné smetany

Do vaší veganské ranní kávy si možná přidáváte mléčný produkt, protože i náhražky smetany, které s se tváří jako zcela bez mléka, v sobě často obsahují kasein.

6. Červená jídla

Přesněji řečeno nepřirozeně červeně zabarvená, která pro získání karmínového vzhledu používají přírodní barviva. Nejoblíbenější červené barvivo se totiž již po staletí vyrábí z hmyzu, tzv. nopálovce karmínového. Platí to také o pití, z alkoholu je skvělým příkladem Campari.

7. Worcesterová omáčka

Dají se nalézt i veganské verze worcesteru, klasický recept pro tuto omáčku však obsahuje ančovičky.

8. Vegetariánské burgery

Přestože jsou nově známé také jako rostlinné kotouče, mohou některé z nich obsahovat ingredience z mléčných výrobků nebo třeba vajec. Volte tedy vždy přímo veganskou variantu.

Zájemců o Impossible Burger je tolik, že se nestačí vyrábět

9. Med

Med patří ke kontroverzním veganským tématům. Tomuto produktu práce pilných včel se většina veganů vyhýbá.

10. Polévka miso

Oblíbená japonská polévka, která však při klasické přípravě vzniká ze základu v podobě rybího vývaru. Nebojte se zeptat i v restauraci, jestli nenabízejí i vegetariánskou variantu, zbytek ingrediencí je vhodný i pro veganský způsob stravování.

11. Pečivo

Některé druhy pečiva v sobě obsahují mléko, vejce, máslo nebo jiné přísady živočišného původu.

12. Sójové jogurty a sýry

Asi byste to z jejich názvu nečekali, ale i v sójových výrobcích se občas objevuje přísada mléčného původu, kasein. Čtěte etiketu velmi důkladně.

13. Jídla obsahující omega-3 kyseliny

Omega-3 kyseliny jsou prospěšné pro naše srdce, jen pokud vás ale nezačne bolet při pomyšlení na ryby, z jejichž oleje ve většině případů pocházejí.

zdroj: inhabitat.com | fotografie: unsplash.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu