Aktuality Domácnost Stravování

Bílá sobota přináší pečení mazance. Jak na něj vegansky? Fotonávod

Bílá sobota je podle tradice přípravou na Boží hod velikonoční. Ještě před východem slunce dříve hospodyně uklízely, celé stavení se vymetalo novým koštětem, malovala se vajíčka a vázaly se březové větvičky. Chlapci pletli pomlázky. V kuchyni se pak peklo ve velkém – chléb, beránci i mazance. Jak si upéct mazanec (nejen) vegansky vám ukážeme v našem fotonávodu.

 1 Co budete potřebovat

veganský mazanec ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • kostka čerstvého droždí
  • 200 ml vlahého mléka, pro veganskou variantu použijte rostlinné – sójové, ovesné nebo kvůli chute ideálně mandlové
  • 100 g másla, pro veganskou variant použijte vegan margarín např. Alsan
  • 3 žloutky – můžete ale s klidem vynechat
  • kůra z 1 bio citrónu (je potřeba, aby nebyla chemicky ošetřena)
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 30 g plátků mandlí

2 Namočte rozinky

rozinky v rumu na mazanec

Než začnete, namočte si rozinky do rumu a nechte odstát. Rozinky krásně nabobtnají.

3 Připravte si kvásek

  

Kostičku droždí rozmačkejte v hrnečku se lžičkou cukru, přidejte několik lžic vlahého mléka (nesmí být ani studené ani horké) a rozmíchejte na kašičku. Nakonec zasypte lžící mouky, zakryjte a nechte na teplém místě odstát. Kvásek vám během cca 10 minut vzejde. Pokud nenabyde na objemu a neuvidíte v něm bublinky, udělejte ho znovu.

4 Smíchejte ostatní suroviny

   

Zatímco čekáte, až vám vzejde kvásek, smíchejte v misce zbylou mouku, cukr, teplé mléko, ve kterém jste rozpustili máslo, sůl, muškátový květ a citronovou kůru. Pro neveganskou variantu přidejte ještě 3 žloutky. Dají mazanci krásnou sytou barvu.

5 Přidejte kvásek

vzejitý kvásek   těsto na mazanec s rozinkami

Zapracujte do těsta kvásek a důkladně prohněťte. Ideálně hnětacími jehlicemi v robotu, ale jde to bez problémů i ručně (nejprve vařečkou, pak na válu rukou), jen počítejte tak s pěti až deseti minutami hnětení. Těsto musí být hladké, nelepivé, pružné jako plastelína. Pokud moc lepí, přidejte mouku, pokud je moc tuhé, naopak trošku mléka. Do hotového těsta zapracujte rozinky namočené v rumu, které jste si připravili na začátku, a nasekané mandle.

6 Nechte kynout

Propracované těsto zformujte do koule, dejte do misky, zakryjte například utěrkou a nechte na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba hodinu.

7 Kynutí podruhé

Těsto prohněťte ještě jednou, vraťte do misky a nechte ještě hodinu kynout.

8 Připraveno k pečení

upečený mazanec

Z vykynutého těsta zpracujte dva bochánky, potřete je rozšlehaným vejcem nebo rostlinným mlékem, posypte mandlemi, nechte na plechu ještě 10 minut odstát a dejte do předehřáté trouby.

9 Pečení

Pečte 5 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů, pak snižte teplotu na 160 stupňů a pečte dalších 45 minut.

Dobrou chuť!

fotografie: Lenka Pipková | Udržitelný život

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu