Aktuality Stravování

Červi brzy na našem talíři? Schválení průlomového rozhodnutí je na spadnutí

Evropský úřad pro bezpečnost potravin by měl v dohledné době posvětit konzumaci některých druhů čerstvého i mletého hmyzu jako pro lidi bezpečnou. Už na podzim by si tak všichni Evropané mohli dopřávat třeba hamburgery z moučných červů, smažená sarančata nebo snídaňové lupínky ze cvrčků.

Dlouho očekávané rozhodnutí

Plošná zelená pro konzumaci hmyzu v Evropě, kterou by měl v příštích několika týdnech schválit Evropský úřad pro bezpečnost potravin, je dlouhodobě očekávaným rozhodnutím. Následné povolení masové produkce a prodeje hmyzích potravinových výrobků po celé EU by na sebe nemělo nechat dlouho čekat, a tak by se tahle spotřebitelská novinka mohla dostat na pulty supermarketů již letos na podzim.

Revoluce na talíři

Producenti hmyzu předpokládají, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin schválí jako bezpečnou konzumaci moučných červů, cvrčků, sarančat a kobylek. Věří, že chov jedlého hmyzu, který nabízí skvělou alternativu masa, tak může odstartovat naplno a brzy se dočkáme opravdu převratné revoluce v gastronomii. Důvodů k tomuto, pro většinu z nás nejspíš nepříliš lákavému, posunu je mnohem víc než jen souhlas úřadů.

Ekologické řešení růstu spotřeby

Světová populace roste neúprosným tempem, do roku 2050 by se měla ze současných 7,4 miliard vyšplhat na neuvěřitelných 9 miliard, což znamená dramatický nárůst hladových krků. Podle Organizace pro výživu a zemědělství při OSN naroste spotřeba masa oproti roku 2014 o 44 %. Již nyní ale představuje produkce masa ohromnou zátěž pro životní prostředí – vykácené pralesy, lány polí určených pro pěstování krmiva, bezmála pětina veškeré světové produkce skleníkových plynů. Hmyz přitom představuje adekvátní alternativu ke konzumaci masa, nenese s sebou však ani zdaleka takový dopad na životní prostředí.

Skvělý zdroj bílkovin

Hmyz je, pro mnohé možná překvapivě, výživově velmi kvalitní potravina. Jeho výživová hodnota se liší podle druhu, vývojového stadia a způsobu přípravy, ale obecně platí, že obsahem bílkovin je hmyz srovnatelný s hovězím či kuřecím masem. Co se týče polynenasycených mastných kyselin a minerálů, jako je železo nebo zinek, je jejich obsah dokonce vyšší.

Entomofagie ve světě

Entomofagie neboli konzumace hmyzu není ve světě ničím zvláštním; na rozdíl od Evropy, kde žijí jen 2 % celosvětové populace jedlého hmyzu, a tak jeho konzumace nikdy nebyla na pořádku dne. Na různě upraveném hmyzu si běžně pochutnávají asi 2,5 miliardy lidí. V EU můžete hmyzí potraviny koupit například v Holandsku nebo Británii, naopak ve Francii či Itálii je jejich konzumace zakázaná. Celkově se jich podle listu The Guardian celoročně vyrobí na 500 tun. Toto množství ale může brzy násobně narůst.

zdroj: The New York Times, The Guardian, Forbes, Nature| fotografie: pixabay.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu