Kombucha již ve starověku?
Lidstvo údajně znalo kombuchu již ve starověku, přesvědčivé důkazy ale chybí. Jisté je, že ji pro její blahodárné účinky pili již na konci 19. století v Rusku a že se odtud rychle rozšířila do Evropy. Její konzumenti na ni nedali dopustit a šířili ji pod heslem: Kdo holduje kombuše, sto let světem pokluše.
Co to vlastně je
Kombucha si vysloužila přezdívku „elixír zdraví“, o její skutečné prospěšnosti se nicméně vedou zapálené debaty. Co tedy obsahuje? Jde o fermentovaný slazený čaj (zelený nebo černý) s kulturou živých bakterií a kvasinek. Během fermentace se na povrchu nápoje vytvoří SCOBY, kolonie bakterií a kvasinek, které se někdy říká díky houbovité koláčové konzistenci jednoduše „houba“.
Nápoj samotný obsahuje řadu bakterií, které podporují zdraví naší mikroflóry, antioxidanty i vitamíny, především skupiny B. Doporučuje se na posílení imunity a podporu trávení. Díky fermentaci v něm vzniká i malé množství alkoholu (do půl procenta) a plyny, a tak je kombucha mírně perlivá.
Doma nebo z obchodu
Kombuchu koupíte nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v síti řady drogerií nebo supermarketů. Za dvoulitrovku bionápoje zaplatíte necelou stovku, za malou lahvičku i 40 korun. Sami si ji přitom doma vyrobíte za zlomek ceny. Doma vyráběná kombucha zároveň obsahuje více vitaminů, které se průmyslovou konzervací částečně ničí.
Co potřebujete
Skleněnou nádobu – stačí například velká zavařovačka „od okurek“, koupíte ji kolem 30 korun v domácích potřebách. Pozor, prodávají se ale i sady na výrobu kombuchy (láhev 3 l, plátýnko a dvě sklenice), za které klidně zaplatíte víc než 1 100 korun.
- Čaj – nejlépe v sáčcích, kvalitní černý (případně zelený, ale je lepší začít s černým čajem). Připravený nálev musí být hodně silný.
- Cukr
- Plátýnko
- SCOBY – získáte od někoho, kdo kombuchu doma vyrábí, nebo si koupíte zakládací sadu a po prvním cyklu už budete mít SCOBY vlastní.
- Kombucha – stačí sklenička vašeho výrobku
1 Uvařte čaj
Do sklenice připravte silný čajový nálev, my dáváme na třílitrovou sklenici šest sáčků hodně silného a kvalitního čaje (levného čaje je třeba dát i dvakrát tolik).
2 Oslaďte
Bakterie a kvasinky potřebují k růstu cukr, tak jím nešetřete. Čajový nálev by měl být hodně sladký. My dáváme asi 5 polévkových lžic.
3 Nechte vychladnout a přidejte SCOBY a kombuchu
Do vychlazeného čaje přilijte skleničku kombuchy a vložte SCOBY.
4 Nechte fermentovat
Zakryjte plátýnkem a nechce fermentovat 10 – 14 dní.
5 Lahvujte
SCOBY a skleničku kombuchy si uložte do lednice (případně z nich hned připravte další nálev), hotový nápoj přelijte do lahví, uložte v chladu a pijte!
Na co si dát pozor
- Kombucha se nedoporučuje lidem se závažnými poruchami imunity a těhotným ženám.
- Příliš dlouho fermentací vznikne ocet a nápoj se již nedá pít.
- Nápoj je hodně kyselý, někomu může způsobovat například pálení žáhy. Řeďte ho proto klidně s vodou a pijte k jídlu.
Tip na závěr
Kombuchu si můžete připravit i s příchutí, do nálevu stačí přidat například meduňku nebo kopřivu.
zdroj: SCOBY, inhabitat.com | fotografie: pexels.com
Přidat komentář