Domácnost Stravování

Elixír mládí (možná) existuje! Podívejte se, jak si vyrobit kombuchu

Kombucha, slazený fermentovaný čaj, zažívá v posledních letech velký comeback. Jedni ji propagují jako zázračný nápoj s blahodárným účinkem na zdraví, jiní toto nadšení krotí a zdůrazňují, že o její prospěšnosti neexistují žádné vědecké důkazy. Ať tak či onak, kombucha je osvěžující a skvěle chutná a navíc se dá snadno a za pár korun vyrobit doma. Mrkněte jak.

Kombucha již ve starověku?

Lidstvo údajně znalo kombuchu již ve starověku, přesvědčivé důkazy ale chybí. Jisté je, že ji pro její blahodárné účinky pili již na konci 19. století v Rusku a že se odtud rychle rozšířila do Evropy. Její konzumenti na ni nedali dopustit a šířili ji pod heslem: Kdo holduje kombuše, sto let světem pokluše.

Co to vlastně je

Kombucha si vysloužila přezdívku „elixír zdraví“, o její skutečné prospěšnosti se nicméně vedou zapálené debaty. Co tedy obsahuje? Jde o fermentovaný slazený čaj (zelený nebo černý) s kulturou živých bakterií a kvasinek. Během fermentace se na povrchu nápoje vytvoří SCOBY, kolonie bakterií a kvasinek, které se někdy říká díky houbovité koláčové konzistenci jednoduše „houba“.

SCOBU

Nápoj samotný obsahuje řadu bakterií, které podporují zdraví naší mikroflóry, antioxidanty i vitamíny, především skupiny B. Doporučuje se na posílení imunity a podporu trávení. Díky fermentaci v něm vzniká i malé množství alkoholu (do půl procenta) a plyny, a tak je kombucha mírně perlivá.

Doma nebo z obchodu

Kombuchu koupíte nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v síti řady drogerií nebo supermarketů. Za dvoulitrovku bionápoje zaplatíte necelou stovku, za malou lahvičku i 40 korun. Sami si ji přitom doma vyrobíte za zlomek ceny. Doma vyráběná kombucha zároveň obsahuje více vitaminů, které se průmyslovou konzervací částečně ničí.

Co potřebujete

potřeby pro výrobu kombuchy

Skleněnou nádobu – stačí například velká zavařovačka „od okurek“, koupíte ji kolem 30 korun v domácích potřebách. Pozor, prodávají se ale i sady na výrobu kombuchy (láhev 3 l, plátýnko a dvě sklenice), za které klidně zaplatíte víc než 1 100 korun.

  • Čaj – nejlépe v sáčcích, kvalitní černý (případně zelený, ale je lepší začít s černým čajem). Připravený nálev musí být hodně silný.
  • Cukr
  • Plátýnko
  • SCOBY – získáte od někoho, kdo kombuchu doma vyrábí, nebo si koupíte zakládací sadu a po prvním cyklu už budete mít SCOBY vlastní.
  • Kombucha – stačí sklenička vašeho výrobku

1 Uvařte čaj

vařená sklenice čaje na kombuchu

Do sklenice připravte silný čajový nálev, my dáváme na třílitrovou sklenici šest sáčků hodně silného a kvalitního čaje (levného čaje je třeba dát i dvakrát tolik).

2 Oslaďte

vrchovatá lžíce cukru kombucha

Bakterie a kvasinky potřebují k růstu cukr, tak jím nešetřete. Čajový nálev by měl být hodně sladký. My dáváme asi 5 polévkových lžic.

3 Nechte vychladnout a přidejte SCOBY a kombuchu

scoby a kombucha

Do vychlazeného čaje přilijte skleničku kombuchy a vložte SCOBY.

4 Nechte fermentovat

nálev kombuchy k fermentaci

Zakryjte plátýnkem a nechce fermentovat 10 – 14 dní.

5 Lahvujte

lahev s kombuchou

SCOBY a skleničku kombuchy si uložte do lednice (případně z nich hned připravte další nálev), hotový nápoj přelijte do lahví, uložte v chladu a pijte!

Na co si dát pozor

  • Kombucha se nedoporučuje lidem se závažnými poruchami imunity a těhotným ženám.
  • Příliš dlouho fermentací vznikne ocet a nápoj se již nedá pít.
  • Nápoj je hodně kyselý, někomu může způsobovat například pálení žáhy. Řeďte ho proto klidně s vodou a pijte k jídlu.

Tip na závěr

Kombuchu si můžete připravit i s příchutí, do nálevu stačí přidat například meduňku nebo kopřivu.

zdroj: SCOBY, inhabitat.com | fotografie: pexels.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu