Společnost Stravování

I při pití kávy je možné myslet na trvalou udržitelnost

Při výběru kávy se většinou zajímáme o zemi původu, druh, pražírnu nebo příchuť. Pokud nám ale není budoucnost naší planety lhostejná, měli bychom do kritérií výběru zařadit i trvalou udržitelnost. Nad čím vším se zamyslet, než se napijeme tohoto lahodného nápoje, ať jsme milovníky pressa nebo turecké kávy? Může se zdát, že pár šálků kávy životní prostředí nezachrání, ale žijeme v době, kdy se počítá každý krok.

Ne kelímkům

Potřebujete ráno na rozjezd šálek kávy? Berete si někdy do kelímku s sebou? Pak se vám nabízí první krok k trvale udržitelnějšímu šálku. Pořiďte si vlastní kelímek či hrneček na kávu, který budete nosit všude s sebou a do kterého si v kavárně můžete nechat připravit s sebou svůj oblíbený nápoj. Ušetříte nejen haldy odpadu, ale svým přístupem můžete inspirovat i další lidi a také si můžete vybrat takový design hrnečku, který podtrhne vaši osobnost.

Filtr na více použití

Pokud si rádi připravujete překapávanou kávu, těžko se obejdete bez filtru. Zapomeňte ale na ty jednorázové papírové a pořiďte si látkový či kovový filtr na opakované použití. Jednorázové papírové filtry bývají jednak běleny chlórem a také pochopitelně vytvářejí zbytečný odpad.

Původ

Cena kávových zrn není na trhu v zemích původu příliš vysoká. Chcete-li víc podpořit tamní farmáře, pak si kupujte kávu, která je pražená již v zemi původu.

Doprava

U nás sice kávovníky nerostou, a tak jen těžko můžeme doporučit kupovat lokální kávu, ale i z veliké dálky, odkud se k nám kávová zrna dovážejí, se k nám káva může dostat různým způsobem a ne vždy je to nutně letecky. Například jedna společnost si pro přepravu kávy z Hondurasu do Evropy vybrala plachetnice, jejichž ekologický dopad je minimální. A jak se dostane na váš stůl ta “vaše” káva?

Zapomeňte na kávovar

S kávovary se roztrhl pytel a v dnešní době byste je našli snad v každé domácnosti, kde se, alespoň jednou za rok, pije káva. To s sebou ale nese řadu úskalí pro životní prostředí. Příprava kávy v kávovaru je ve srovnání s ručním filtrováním mnohanásobně energeticky náročnější, kávovary zároveň bývají často nevelké kvality s omezenou životností a je potřeba je měnit. Tím plýtváme zdroji a vytváříme zbytečný, povětšinou plastový, odpad. Proč tedy nepodlehnout módě slow coffee a nepřipravovat si tradiční filtrovanou kávu?

Bezobalu

I kávu, ať již celá zrna či mletou, lze v některých obchodech nakoupit bezobalově, tak proč tuto příležitost nevyužít. Samozřejmostí by mělo být také to, že nepijete ani nevaříte kávu z kapslí či plastových sáčcích.

Certifikát

Zjišťovat původ kávy nemusí být vždy snadné. Určitou jistotu, že se na trvalou udržitelnost myslí již od úplného začátku, jsou certifikáty Fairtrade a Bio.

zdroj: javapresse.org, ecomena.com | fotografie: unsplash.com

Sdílejte článek:
Štítky

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu