Domácnost Stravování

Jak uvařit nejen nedělní oběd s ohledem na životní prostředí?

Aby se vaše kuchyně stala ekologičtější, nemusíte hned vše radikálně měnit. I malé kroky vedou ke smysluplným změnám. Vyzkoušejte tipy různých odborníků na udržitelnost, které jsme pro vás sesbírali. Pomohou vám vařit s ohledem na životní prostředí.

1. Ošklivá zelenina chutná stejně jako ta dokonalá

Všichni máme nedostatky a platí to i pro plodiny. Znetvořené a zkroucené brambory, křivá mrkev apod. Tyto nedokonalosti rozhodně neznamenají, že je zelenina či ovoce špatné k jídlu. Je to spíše jen optický klam. Také nás tak trochu (nebo spíše dost) ovlivňuje reklama obchodů. Přitom příjímání vtipně vypadajícího ovoce a zeleniny dokáže výrazně snížit ohromné plýtvání potravinami.

2. Používejte nádobí šetrné k životnímu prostředí

Některé nádobí bylo vyrobeno šetrnějším a udržitelnějším způsobem. Vyhledávejte ekologické produkty vyrobené z recyklovatelných materiálů, které neškodí zdraví ani přírodě.

3. Při vaření zakrývejte hrnce a pánve

Šetřete energii. Pokrmy během vaření zakrývejte poklicí. Neutíká vám zbytečně teplo ven a ohřívání trvá kratší dobu. Během vaření jen vždy krátce zvedněte poklici, promíchejte a zase přiklopte.

4. Nakupujte u místních obchodníků

Nakupujte od farmářů a místních obchodníků. Používejte lokální a sezónní suroviny. Nejlépe ty úplně základní. Vyhýbejte se čemukoliv průmyslově zpracovanému. Ušetříte životní prostředí i svůj žaludek. Místní produkty jsou pro nás přirozenější a nemusely absolvovat cestu přes půl světa. Kde můžete, dávejte přednost bio kvalitě.

5. Omezte spotřebu masa

Živočišný průmysl je jedním z největších znečišťovatelů na světě. Vyžaduje obrovské množství půdy, vody a energie. Celosvětová produkce masa činila v roce 2018 více než neuvěřitelných 62 milionu tun. Věřte, že nemusíte jíst maso každý den. Naopak. Udělejte si bezmasé dny a budete se cítit mnohem lépe. Pondělky bez masa (tzv. Meat-Free Mondays) dodržuje například Paul McCartney, Tom Hanks nebo zpěvák Chris Martin. Když už nějaké masné výrobky kupujete, zajímejte se o to, jak zvířata žila, kupujte opět výrobky od farmářů a místní produkce.

6. Vařte na více dnů

Pokaždé, když vaříte, připravte si více jídla, které vám vystačí třeba i na večeři nebo na oběd druhý den. Když porci později ohřejete, spotřebujete méně energie a samozřejmě i času. Také zkrátíte dobu mytí a snížíte spotřebu vody.

7. Zbytky patří do kompostu

Nevyhazujte zbytky jídla do koše. Mnoho toho patří do kompostu. A nevadí ani, když nemáte zahradu. Dneska existují možnosti, jak kompostovat přímo v bytě. Stačí trocha píle a vytvoříte si zelenější alternativu k chemickým hnojivům, která škodí životnímu prostředí. Nezapomeňte, že do kompostu nepatří úplně všechno. Zjistěte nejdříve, co tam smíte dát a co ne.

8. Používejte rozumně chladničku

Ač se to nezdá, vaření šetrným způsobem souvisí i s používáním chladničky. Když do ní chcete uložit jakékoliv vařené potraviny, nechte je dostatečně vychladnout. Cokoliv horkého jen způsobí, že se teplota uvnitř chladničky zvýší a ta bude muset více pracovat, což se projeví na spotřebě energie.

Pár tipů k ekologickému vaření navíc:

  • Používejte mořskou sůl, bylinky a další přirozené ingredience. Vyhýbejte se bujonům, dochucovadlům apod.
  • Pečlivě čtěte štítky na potravinách.
  • Ujistěte se, že rozumíte rozdílům mezi různými certifikáty a štítky.
  • Dávejte přednost Bio potravinám.
  • Používejte čerstvé suroviny. Nekupujte jich zbytečně mnoho, ať se vám nezkazí.
  • Troubu při pečení vypínejte ještě před tím, než bude jídlo hotové. Dopeče se na zbytkovém teple.

Naučte se, jak vařit způsobem, který je lepší pro planetu. Udělejte z přípravy potravin zážitek. Pomalými krůčky se vydáte na správnou cestu k zelenějšímu vaření.

Zdroj: escoffieronline.com, cookforgood.com | fotografie: pexels.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu