Vítejte » Zprávy » Které jedlé rostliny sbírat brzy na jaře?

Které jedlé rostliny sbírat brzy na jaře?

Na začátku jara objevte jedlé rostliny, které můžete sbírat pro svou zahradu: zeleninu, bylinky, ovoce… Výběr tipů pro zahradu, aby vaše výsadba byla úspěšná!

Jaro je ideálním obdobím pro výsadbu a pěstování na zahradě. Pokud patříte mezi kulinářské nadšence, můžete si vypěstovat i jedlé rostliny, které budou sloužit k přípravě pokrmů.

Pokud se zahradničením začínáte a chcete si brzy na jaře vypěstovat jedlé rostliny, zde je několik tipů, které vám pomohou.

Jedlé rostliny pro časné jaro

Časné jaro je obdobím hojnosti jedlých rostlin. Postupně se vysazují plodiny a zahrádkáři si rádi pochutnávají na čerstvých produktech, které se začínají objevovat.

Mezi předsezónní zeleninu patří ředkvičky, pórek, roketa, polníček a chřest. V tomto období je také hojně ovoce: jahody, třešně, rané brambory a první meruňky. Je dobré vědět, že některé odrůdy, například pórek a jahody, jsou velmi choulostivé a dlouho nevydrží.

Kdy vyhlížet první sklizně?

Jaro je ideální dobou pro sklizeň jedlých rostlin. Je však důležité vědět, kdy vyhlížet první úrodu, protože některé odrůdy přicházejí na řadu dříve než jiné. Jako první se často objevují saláty, chřest nebo cibule.

V závislosti na klimatických podmínkách můžete narazit také na mrkev, pórek a tuřín. V poměrně krátké době po začátku jara jsou k dispozici také listové odrůdy, jako je špenát, pampeliška a rukola. Neměli bychom zapomínat ani na bylinky, jako je kopr, tymián a petržel, které se obvykle objevují velmi brzy.

S postupující sezónou se začínají objevovat nové odrůdy. Okurky, lilek, dýně a jahody jsou obvykle připraveny ke sklizni koncem jara. Výbornou volbou na závěr vegetační sezóny jsou také rajčata. Vhodnou volbou pro toto období je také další listová zelenina, například kapusta a květák.

Odrůdy, které je třeba upřednostnit

Když začneme sklízet časné jarní ovoce a zeleninu, musíme dbát na to, abychom vybrali ty nejlepší odrůdy. Některé odrůdy jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům a lépe se uchovávají než jiné. Je proto důležité pečlivě číst etikety výrobků a vybírat si místní odrůdy. Zde je seznam odrůd, ze kterých můžete vybírat:

  • Saláty: římský, ledový a hlávkový salát.
  • Zelí: květák, červené zelí a bílé zelí.
  • Cibule: červená, žlutá a zelená cibule.
  • Špenát, papriky, mrkev, rajčata a okurky.

Pokud se rozhodnete pro místní produkty, můžete si vychutnat lepší chuť a výživové hodnoty. Kromě toho tím také podpoříte místní zemědělství. Každá vybraná odrůda bude mít jedinečné vlastnosti, pokud jde o chuť a strukturu, které uspokojí vaše chuťové buňky.

Jak plodiny skladovat?

Plodiny je třeba skladovat opatrně, protože při nesprávném skladování nebo manipulaci se mohou jejich chuťové a výživové vlastnosti snadno zhoršit. Čerstvá zelenina je velmi citlivá na vlhkost, teplo a světlo, proto by měla být skladována na chladném a suchém místě mimo dosah světla. Zelenina by měla být před uskladněním také důkladně očištěna.

Po omytí je vhodné ji před uložením do vzduchotěsné nádoby osušit čistou utěrkou. Kromě toho, aby nedocházelo k plýtvání potravinami, je důležité nekupovat příliš mnoho zeleniny a skladovat ji pouze v případě potřeby.

Ovoce a zeleninu, které lze skladovat při pokojové teplotě (například brambory, cibuli nebo rajčata), můžete skladovat v košíku nebo bedně, aby se nezkazily.

Pokud máte v plánu ovoce a zeleninu rychle sníst, můžete je uložit do chladničky. Ty, které se lépe uchovávají v chladničce (například hrášek nebo zelené fazolky), můžete uložit do mrazicích sáčků a dát je do mrazničky.

A konečně, pokud chcete, aby vám ovoce a zelenina vydržely déle, můžete zvážit tradičnější způsoby jejich skladování, jako je sušení nebo solení. Ovoce a zeleninu je také možné zmrazit pro delší skladování.

Zmrazené potraviny lze skladovat až šest měsíců, aniž by ztratily své nutriční a chuťové vlastnosti.

Na začátku jara je k dispozici mnoho jedlých rostlin, které lze sbírat. Mezi nejoblíbenější patří saláty, chřest a jahody. Je důležité se s každou rostlinou seznámit a uvědomit si rizika, abyste se nakonec neotrávili. Je to skvělý způsob, jak si zpestřit jídelníček a pochutnat si!


 

 

mm
O autorze, Marie Černá
Ahoj, jmenuji se Sarah a jsem webová redaktorka už 5 let. Začala jsem svou kariéru v oblasti komunikace, kde jsem objevila svou vášeň pro psaní a tvorbu obsahu pro web. Poté jsem se rozhodla specializovat se na webové psaní a pracovala jsem pro různé společnosti a komunikační agentury. Psala jsem pro webové stránky v různých oblastech, jako je technologie, móda, zdraví a wellness a také jsem pracovala na projektech přirozeného zpětného odkazu, abych zlepšila viditelnost webových stránek ve vyhledávačích.