Domácnost Stravování

Lipový květ – zázračný lék proti kašli. Jak ho správně sbírat a zpracovat?

Začínají kvést lípy, ideální čas vyrazit ven a nasbírat si květy do zásoby. Až přijde zimní kašel a nachlazení, moc rádi sáhnete po domácím lipovém čaji nebo sirupu. Jak správně květy sbírat, jak je zpracovat, aby skutečně vydržely, a na co vše se dají využít, to vám poradíme v následujícím článku.

Na co se lipový květ hodí

Lipový květ je obzvláště vhodný při nachlazení, především pokud je doprovází kašel. Dokáže podpořit imunitu, snížit zánět a podporou pocení i horečku. Lípa má i zklidňující účinky, a tak je vhodná například před spaním na zklidnění mysli a bezproblémový spánek. Pomáhá ale i při neklidu a depresích. Lipový květ má mírné močopudné a spasmolytické účinky, a tak může pomoci i při mírných křečových bolestech v oblasti močových cest například během jejich zánětu.

Sběr

Sbíráme plně rozkvetlá květenství, ne poupata ani odkvetlá květenství s malých chlupatými plody. Záleží na klimatických podmínkách ve vašem okolí, kdy budou “vaše” lípy v plném květu, ale většinou to bývá během června, v chladnějších oblastech pak v červenci. Květenství se sbírají celá včetně blanitého jazykovitého listenu. Na sběr se vypravujeme za suchého počasí. Je důležité nesbrtat květy z lip, které rostou v blízkosti silnic či jiných zdrojů znečištění.

Sušení

Květy sušíme rozložené na ploše, načechraná vrstva by neměla být vyšší než 5 cm. Nesušíme na slunci ani v troubě, teplota během sušení by neměla přesáhnout 40 °C, aby se nezničily účinné látky. Ideální je sušení ve stínu za zvýšeného proudění vzduchu. Pokud jsou květenství s listeny správně usušená, neměla by změnit barvu oproti surovému stavu. Proschlou lípu nenecháme znovu navlhnout a skladujeme v dobře uzavřené nádobě, například velké zavařovací sklenici s víčkem. Skladujeme maximálně jeden rok.

Čaj

Lipový čaj můžeme připravit buď čistý nebo k němu namíchat další byliny a vytvořit si tak vlastní bylinnou čajovou směs. Čaj z lipových květů pomáhá především při kašli a nachlazení. Při těchto obtížích je vhodné namíchat lipové květy s květy černého bezu a listy maliníku nebo jahodníku či kopřivy. Jednu lžíci bylinné směsi zalijeme čtvrt litrem horké (nikoliv vroucí) vody, zakryjeme a necháme 15 minut louhovat. Čaj pijeme teplý a vždy čerstvý.

Sirup

Na výrobu domácího lipového sirupu budete potřebovat mísu lipové květy, vodu, cukr a biocitron(y). Čerstvě nasbírané květy zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, přidejte na kolečka nakrájený omytý biocitron. Nechte odstát 24 hodin a pak přes plátýnko přelijte do čistého hrnce. Přidejte cukr v množství, které odpovídá dvěma třetinám objemu výluhu; například na 1,5 litru výluhu přidáte 1 kg cukru. Jemně zahřejte (pozor, nevařte!) a až se cukr rozpustí, přelijte do vyvařených skleněných lahví. Zakápněte vysokoprocentním alkoholem, uzavřete a skladujte.

Ze sirupu si můžete připravit buď lipovou limonádu nebo si ho například přidat do čaje.

fotografie: pixabay.com

 

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu