Domácnost Nezařazené Stravování

Naučit se využívat zbytky z kuchyně není těžké, stačí jen trocha fantazie

Plýtvání jídlem je obrovský problém, až třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Na jednoho Evropana případá kolem 100 kg vyhozeného jídla za rok. V EU jsou navíc za více než 40 % všeho vyhozeného jídla zodpovědné domácnosti, a tak je zřejmé, že omezit plýtvání jídlem může každý z nás. A začít se dá rovnou ve vlastní kuchyni.

Na nákup jen se seznamem

V dnešní době se dá nakoupit téměř kdekoliv a kdykoliv, není tedy potřeba si doma vytvářet žádné velké zásoby ani mít vždy a za všech okolností plnou ledničku. Stejně tak není potřeba si kupovat “všechno”, na co v obchodě narazíme a zrovna na to dostaneme chuť, nebo jde třeba o zboží za výhodnou cenu. U trvanlivých potravin to zas takový problém není, ale u čerstvého jídla, které je potřeba rychle spotřebovat, ano. Jsme schopni sníst jen určité množství věcí a velké oči vedou často k tomu, že se nám spousta jídla zkazí a skončí zbytečně v koši. Některé nadbytečné zásoby jde ještě před zkázou zachránit přesunutím do mrazničky, mnohé ale ne.

Na nákup proto choďte postaru, s nákupním seznamem, a kupte jen to, co skutečně potřebujete. Není snadné odolat lákadlům, která na nás v supermarketech čekají, ale pokud s sebou máte lísteček s tím, co vám doma schází, je to o poznání snazší. Zvládnout odejít obchodu pouze s tím, pro co jste do něj šli, je první a zásadní krok k tomu omezit plýtvání potravinami ve vaší domácnosti. A jestli tohle zrovna není vaše silná stránka, nezoufejte, využít se dá téměř všechno.

Odřezky z ovoce a zeleniny

Každého jistě mnohokrát překvapí, kolik slupek a odřezků se nakupí při přípravě zeleninového jídla. Že se tenhle odpad již nedá využít? Než zamíříte k biopopelnici, zkuste si z omytých slupek a odřezků připravit zeleninový vývar. Pokud k němu přidáte ještě zbylé stonky bylinek, rozhodně nic nezkazíte. Využijete ho především na vaření, například při přípravě rizota či omáčkových jídel.

Další možnost nabízí například jablečné či citrusové (pozor, musí být v bio kvalitě) slupky. Usušte je a připravte si z nich čas nebo je přidejte do čajové směsi.

Jestli patříte mezi ty, kteří vyhazují košťály z brokolice či květáku, vězte, že i ty mají v kuchyni další využití. Pokrájejte je na malé kousky a přidejte do polévky nebo pod maso či tofu, případně si je můžete připravit podušené na cibulce s máslem a zahuštěné moukou jako přílohu k bramborům či masu.

Skončit v koši nemusí ani nať. Pokud se jedná o ty s velkými listy, jako má třeba kedlubna, můžete ji pokrájet a používat ji na vaření obdobně jako špenátové listy. Jiné využití má nať z mrkve, ze které si můžete připravit vynikající pesto. Stačí ji najemno pokrájet, přidat olej, sůl, pepř, česnek a případně i piniové oříšky nebo nasekaná dýňová semínka. Alternativně můžete přidat i nasekanou bazalku.

Staré pečivo

Co se zbytky pečiva nebo chleba? Možností je nepřeberně. Pokud ještě nejsou úplně trvdé, můžete je využít na přípravu topinek nebo toastů, další možností je obalit plátky starého chleba v rozšlehaném vejci a osmažit na pánvičce. Z dětství si určitě všichni vybavíme voňavou žemlovku, která zvládne spolknout překvapivě velké množství staršího pečiva. Když pečivo pokrájené na kostičky osmahnete na pánvi s troškou oleje, máte krutony do polévky domácí výroby. Zcela tvrdé pečivo se dá rozemlet na strouhanku nebo zkrmit.

Zbytky z rautu

Pořádali jste doma oslavu nebo večírek a teď máte lednici plnou zbytků ze švédských stolů? Pár kousků sýra, několik koleček salámu … Co s tím? Připravte si sýrový dort. Plech vyložíte vyváleným listovým těstem, na něj nakladete všechny zbytky sýrů a salámů, případně i zeleniny, jako jsou papriky nebo rajčata (se salátovou okurkou díru do světa neuděláte) či mrkem. Takto připravený koláč zalijte vejci rozšlehanými ve smetaně a navrch posypejte sýrem. Pečte v troubě do zezlátnutí.

Zbylé přílohy

Zbylé knedlíky si můžete ohřát na pařáku, pokud jsou ale již okoralé, následně z nich můžete připravit na pánvičce knedlík s vejcem nebo omeletu. Zbytky rýže či těstovin ohříváme podlité menším množstvím vody, ale mnohem lepší chuti dosáhneme zapékáním. Zapékat se dá téměř cokoliv. Zbyly vám těstoviny? Poduste na pánvi zeleninu (hrášek, mrkev, zelené fazole, kukuřice apod.), vmíchejte do zbylých těstovin. Dochuťte solí, pepřem či jiným kořením a vložte v zapékací míse do trouby. Ohřáté těstoviny zalijte rozšlehaným vejcem a zapečte.

fotografie: pexels.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu