Stravování

Rychlá veganská “vajíčková” pomazánka, na které si pochutná úplně každý. Fotonávod

Stravovat se vegansky znamená vzdát se řady jídel, na která byl člověk zvyklý. Některá typicky neveganská jídla však lze připravit i v kompletně neživočišné podobě, jejich chuť se navíc od jejich neveganské předlohy příliš neliší. Jedním z jídel, kde to jde překvapivě snadno, je i veganská “vajíčková” pomazánka, připravená pochopitelně bez vajíček.

Co budete potřebovat

  • 1 kostku tofu natural (bez příchuti), čím měkčí, tím lepší
  • 1 polévkovou lžíci hořčice, ideálně v bio kvalitě
  • 2 – 3 polévkové lžíce sojanézy
  • 1 čajovou lžičku kurkumy, ideálně v bio kvalitě
  • špetku soli a pepře
  • jarní cibulka či malá normální cibule a něco na ozdobení

1 Rozmačkejte tofu

Vložte tofu do misky a rozmačkejte vidličkou, aby v něm zůstaly malé kousky. Pokud máte rádi krémovou pomazánku, rozetřete ho naopak dohladka. Nám vyhovuje pomazánka s kousky, protože se pak té pravé vajíčkové podobá i strukturou.

2 Přidejte přísady

Přidejte sojanézu, hořčici, kurkumu, sůl a pepř. Množství hořčice i sojanézy je orientační, upravte si je podle chuti. Pokud přidáte více hořčice, bude pomazánka pikantnější a naopak. Tvrdší a sušší tofu vyžaduje více sojanézy, aby byla pomazánka vláčná a držela pohromadě. Jako alternativa k sojanéze se dá použít bílý sójový jogurt. Pokud vám nevadí syrová cibule, nakrájejte ji na co nejjemněji a vmíchejte do pomazánky. O něco méně výrazná je jarní cibulka, která pomazánku i vizuálně oživí.

3 Zamíchejte

Pomazánku dobře promíchejte a případně ještě dochuťte.

4 Servírujte

Pomazánka je hotová. Rozetřete ji na chleba a dozdobte dle chuti třeba pažitkou, jarní cibulkou, špenátovými listy nebo třeba nakrájenou okurkou či rajčetem.

Dobrou chuť!

fotografie: Lenka Pipková, udržitelnyzivot.cz

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu