Aktuality Nezařazené Stravování

Sezóna hráškových lusků je tu. Připravte si lahodnou hráškovou polévku. Fotonávod

unsplash.com
Luštěniny jsou zdraví velmi prospěšné, ne všichni je ale mají v lásce. V současné době, kdy dozrává hrášek, je ale příležitost to změnit. Slaďounký čerstvý hrášek totiž chutná snad každému a pokud se ho již přejíte, můžete si z něj uvařit lahodnou hráškovou polévku, kterou si zamilují i ti, kteří se luštěninám běžně vyhýbají. A možná se tahle láska zůstane. Recept jde snadno upravit tak, aby byl stoprocentně veganský, ale skvělá chuť zůstala.

Co budete potřebovat

  • 0,5 kg čerstvých hrachových lusků
  • 1 větší cibuli či dvě menší, ideálně čerstvé
  • 1 lžíci másla (či rostlinného oleje nebo margarínu pro veganskou verzi)
  • 1 kostku (či lžíci) zeleninového bujónu
  • 1 smetanu (pro veganskou verzi zvolte ovesnou nebo sójovou)
  • sůl

1 Připravte si hrášek

Vyloupejte hrášek z lusků, pokud jsou mladé a měkké, můžete jich část (maximálně čtvrtinu) nechat nevyloupaných a celé je pokrájet na menší kousky. Pozor: pokud již jsou lusky pevnější struktury, zůstaly by vám v polévce po rozmixování ostrá vlákna a bylo by třeba ji před servírováním přelít přes cedník.

2 Pokrájejte cibuli

Nakrájejte cibuli hodně najemno.

3 Poduste cibuli a hrášek

Do hrnce dejte polévkovou lžíci másla a nechte ho na středním plameni roztéct. Přidejte pokrájenou cibuli a nechte podusit na másle do sklovata, poté přidejte připravený hrášek a také na másle poduste. Máslo ani zelenina se nesmí začít připalovat ani hnědnout.

4 Přilijte bujón

Přilijte 1,5 litru horké vody, ve které jste rozmíchali zeleninový bujón, přidejte sůl dle potřeby a chuti a nechte polévku vařit zhruba 15 minut, než bude hrášek měkký.

5 Přidejte smetanu

Až bude hrášek změklý, polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté přilijte smetanu a pokud chcete, přidejte ještě hrst čerstvého hrášku.

6 Servírujte

Dochuťte polévku dle potřeby a můžete ji servírovat samotnou nebo například s krutony.

Dobrou chuť!

zdroj a foto: Lenka Pipková, udrzitelnyzivot.cz, titulní foto: unsplash.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu