Co budete potřebovat
- 0,5 kg čerstvých hrachových lusků
- 1 větší cibuli či dvě menší, ideálně čerstvé
- 1 lžíci másla (či rostlinného oleje nebo margarínu pro veganskou verzi)
- 1 kostku (či lžíci) zeleninového bujónu
- 1 smetanu (pro veganskou verzi zvolte ovesnou nebo sójovou)
- sůl
1 Připravte si hrášek
Vyloupejte hrášek z lusků, pokud jsou mladé a měkké, můžete jich část (maximálně čtvrtinu) nechat nevyloupaných a celé je pokrájet na menší kousky. Pozor: pokud již jsou lusky pevnější struktury, zůstaly by vám v polévce po rozmixování ostrá vlákna a bylo by třeba ji před servírováním přelít přes cedník.
2 Pokrájejte cibuli
Nakrájejte cibuli hodně najemno.
3 Poduste cibuli a hrášek
Do hrnce dejte polévkovou lžíci másla a nechte ho na středním plameni roztéct. Přidejte pokrájenou cibuli a nechte podusit na másle do sklovata, poté přidejte připravený hrášek a také na másle poduste. Máslo ani zelenina se nesmí začít připalovat ani hnědnout.
4 Přilijte bujón
Přilijte 1,5 litru horké vody, ve které jste rozmíchali zeleninový bujón, přidejte sůl dle potřeby a chuti a nechte polévku vařit zhruba 15 minut, než bude hrášek měkký.
5 Přidejte smetanu
Až bude hrášek změklý, polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté přilijte smetanu a pokud chcete, přidejte ještě hrst čerstvého hrášku.
6 Servírujte
Dochuťte polévku dle potřeby a můžete ji servírovat samotnou nebo například s krutony.
Dobrou chuť!
zdroj a foto: Lenka Pipková, udrzitelnyzivot.cz, titulní foto: unsplash.com
Přidat komentář