Stravování

Uhlíková stopa potravin – proč se o ni zajímat?

traktor na poli při sklizni
Výběr potravin, které kupujeme a konzumujeme, má sice zdánlivě nenápadný, zato však významný podíl na naší uhlíkové stopě. Celková produkce potravin totiž přispívá ke globálním emisím skleníkových plynů až ze 37 %, a tak rozhodně stojí za to se zamyslet nad tím, co si servírujeme na talíř.

Co je to uhlíková stopa potravin?

Uhlíková stopa potravin zahrnuje množství emisí skleníkových plynů, které vzniknou během jejich celého životního cyklu; od produkce přes zpracování, dopravu až po emise z likvidace jejich obalů. Někdy se používá anglická zkratka LCA (life cycle assessment). Tento koncept nehledí jen na skleníkové plyny, ale také například na spotřebu vody.

O jaké skleníkové plyny jde?

Skleníkové plyny, které vznikají v souvislosti se zemědělstvím a potravinářstvím, jsou v zásadě tři: oxid uhličitý (CO2), oxid dusný (N2O) a metan (CH4). Pro porovnávání jednotlivých výrobků se však všechny skleníkové plyny přepočítávají na jejich ekvivalent oxidu uhličitého. Uhlíková stopa tedy odpovídá množství vyprodukovaného CO2 na 1 kg potraviny.

Největší uhlíkovou stopu má maso

Konzumace masa vede v porovnání s vegetariánskou stravou k několikanásobně vyšší produkci skleníkových plynů. Uhlíková stopa hovězího či skopového masa se pohybuje mezi 20 a 60 kg CO2, kdežto luštěnin, zeleniny nebo veganských náhražek masa okolo 1 – 5 kg CO2. Omezením masa a masných výrobků ve svém jídelníčku tak můžete významně přispět ke snížení emisí skleníkových plynů a větší ochraně klimatu.

Kupujte lokální potraviny

Neméně důležité je i to, z jak velké dálky putují potraviny na náš stůl. Tofu vyrobené ze sóji dovezené z druhého konce světa může mít nakonec uhlíkovou stopu vyšší než český kapr z extenzivního chovu. Nákupem lokálních potravin významně snížíte jejich uhlíkovou stopu. Kolik CO2 se uvolní při dovozu potravin z různých částí světa, si můžete snadno spočítat na kalkulačce hnutí DUHA.

Omezte plýtvání

Každý rok vyhodíme podle OSN až 1,3 miliardy tun potravin, v bohatých zemích průměrně 95–115 kg potravin na osobu. To je ohromné množství zbytečně vyprodukovaného jídla i skleníkových plynů. Pokud se vám tedy podaří snížit množství jídla, které ve vaší domácnosti skončí v koši, můžete si s klidným svědomím dopřát pár steaků navíc.

zdroj: inhabitat.com | fotografie: unsplash.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu