Domácnost Stravování

Vynikající veganská zmrzlina bez cukru? Stačí jedna ingredience.

zmrzlina domácí
Ujíždíte si na zmrzlině, ale děsíte se všech těch cukrů, tuků, emulgátorů, stabilizátorů a umělých aromat? Už nemusíte. Dopřejte si zdravou domácí veganskou zmrzlinu vlastní výroby. A bez přidaného cukru. Její příprava je extrémně jednoduchá a postačí vám na ni jen jedna jediná ingredience – banány. Nebojte, z banánového základu snadno vyrobíte i jiné příchutě, třeba čokoládovou nebo arašídovou.

Co budete potřebovat?

  • banány – nemusíte se vůbec bát, pokud jsou už trochu starší
  • (tyčový) mixér

1 Banány oloupejte a nakrájejte

Oloupejte banány a nakrájejte na menší kousky.

nakrájené banány

2 Dejte zmrazit

Nakrájené banány dejte do krabičky s víčkem a dejte do mrazáku (ideálně přes noc či déle).

zmrzlé banány

3 Rozmixujte

Zmrazené banány vytáhněte ven, nechte trochu povolit (tak, aby šly mixovat a neodrovnali jste si mixér) a potom tyčovým či jiným mixérem rozmixujte. Vznikne vám zmrzlina krémovité konzistence.

rozmixovaný banán

4 Zpět do mrazáku

Zmrzlinu vraťte do krabičky a zpátky do mrazáku. Pokud chcete, můžete ji ještě dozdobit nebo do ní vmíchat další ingredience (kousky ovoce, čokolády … ).

čokoládová zmrzlina

Tipy na další příchutě

I samotná banánová zmrzlina je překvapivě vynikající. Pokud ale máte radši zmrzlinu třeba čokoládovou, přidejte před opětovným zmrazením do banánového základu kvalitní kakao (doporučujeme například od bionebio). Pokud místo kakaa přidáte vrchovatě arašídového másla, vytvoříte si parádní arašídovou zmrzlinu. Při tvorbě příchutí se nechte unášet fantazií, přidávat můžete ovoce, oříšky, kvalitní čokoládu, sušenky, nebo pokud překousnete i nějakou tu nezdravost, pak třeba Nutellu.

5 Servírujte

jahodová zmrzlina

Dobrou chuť!

fotografie: unsplash.com, udrzitelnyzivot.cz

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu