Stravování

Vyrobte si rostlinné “mléko” za doslova pár minut a pár korun. Fotonávod

Řada našich pokrmů a nápojů se bez mléka neobejde. Pokud ho ale ve svém jídelníčku vynecháváte, není nic snazšího, než ho nahradit rostlinným mlékem, nebo správněji řečeno nemlékem. Sójové, ovesné i mandlové mléko je běžně dostupné, ale s cenou alespoň 40 korun za litr patří k těm dražším. Řadu nemlék si přitom snadno vyrobíte sami doma za zlomek ceny. Nejrychlejší a nejpříjemnější na používání je mléko z ovesných vloček.  Samotné nebo v kávě díru do světa neudělá a v těchto případech doporučujeme raději sáhnout po komerčním nemléku, ale na vaření a pečení se díky své krémové konzistenci hodí skvěle, ať již děláte bábovku, puding, polévku nebo třeba palačinky.

Co budete potřebovat?

  • 200 g ovesných vloček
  • 1 litr vody
  • 1-2 lžičky oleje (ideálně za studena lisovaný slunečnicový, olivový či, pokud vám nevadí intenzivnější příchuť, pak třeba ořechový nebo jiný)

1 Namočte vločky

Vložte vločky do misky, sklenice nebo rovnou do nádoby mixéru, zalijte dostatečným množství vody a nechce zhruba hodinu namočené.

2 Rozmixujte

  

Namočené vločky slijte, přidejte litr vody a v mixéru rozmixujte. Můžete použít i tyčový mixér. Pokud je nádoba vašeho mixéru příliš malá, rozmixujte vločky v maximálním množství vody, které se do něj vejde, a následně doplňte zbývající vody do již hotového mléka.

3 Přeceďte

Rozmixovanou směs přeceďte přes plátýnko a vymačkejte rukou. Mléko je již skoro hotové.

4 Nařeďte

Doplňte přeceděnou směs vodou do objemu 1 litr, vmíchejte jednu až dvě lžičky oleje a přelijte do láhve a dejte do lednice. Ovesné mléko vydrží v lednici zhruba 4 dny.

Dobrou chuť!

foto: Lenka Pipková – udržitelnýživot.cz, titulní fotografie unsplash.com

Sdílejte článek:

Přidat komentář

Klikněte pro přidání komentáře

Zavřít reklamu