Co budete potřebovat?
- 200 g ovesných vloček
- 1 litr vody
- 1-2 lžičky oleje (ideálně za studena lisovaný slunečnicový, olivový či, pokud vám nevadí intenzivnější příchuť, pak třeba ořechový nebo jiný)
1 Namočte vločky
Vložte vločky do misky, sklenice nebo rovnou do nádoby mixéru, zalijte dostatečným množství vody a nechce zhruba hodinu namočené.
2 Rozmixujte
Namočené vločky slijte, přidejte litr vody a v mixéru rozmixujte. Můžete použít i tyčový mixér. Pokud je nádoba vašeho mixéru příliš malá, rozmixujte vločky v maximálním množství vody, které se do něj vejde, a následně doplňte zbývající vody do již hotového mléka.
3 Přeceďte
Rozmixovanou směs přeceďte přes plátýnko a vymačkejte rukou. Mléko je již skoro hotové.
4 Nařeďte
Doplňte přeceděnou směs vodou do objemu 1 litr, vmíchejte jednu až dvě lžičky oleje a přelijte do láhve a dejte do lednice. Ovesné mléko vydrží v lednici zhruba 4 dny.
Dobrou chuť!
foto: Lenka Pipková – udržitelnýživot.cz, titulní fotografie unsplash.com
Přidat komentář